Hoppa till innehåll
Hem » Klippning av häck – Hur gör man?

Klippning av häck – Hur gör man?

Beskärning av häckar är viktigt för att hålla dem friska, starka och vackra. Här är en detaljerad beskrivning av hur man beskär en häck:

 1. Välj rätt verktyg: Du behöver en snedställd beskärningssax eller en elektrisk beskärningsmaskin för att beskära häckar. Se till att verktygen är väl vassa och rena för att få en bra beskärning.
 2. Välj rätt tid: Beroende på vilken sorts häck du har, kan det vara lämpligt att beskära den på olika tider på året. För växter som växer fort, som liguster och bok, kan det vara lämpligt att beskära dem två gånger per år – en gång i början av våren och en gång i slutet av sommaren. För växter som växer långsamt, som t ex tuja, kan det räcka med att beskära dem en gång per år, vanligtvis i början av våren.
 3. Bestäm häckens form: Innan du börjar beskära häcken, är det viktigt att bestämma hur du vill att den ska se ut. Vill du ha en rak häck eller en häck med en annan form, till exempel en kula eller en konisk form? Markera formen med hjälp av snöre eller trädgårdsmarkeringar så att du har en tydlig linje att följa när du beskär häcken.
 4. Börja beskära från botten: Börja att beskära häcken från botten och arbeta dig uppåt. Klipp av de längsta grenarna först och se till att du håller en jämn linje.
 5. Klipp längs formen: Följ formen på häcken noga när du beskär den. Använd verktyget för att klippa av eventuella grenar som sticker ut från formen.
 6. Klipp toppen: När du har beskurit sidorna på häcken, är det dags att klippa av toppen. Se till att du håller en jämn linje när du klipper toppen så att häcken blir jämn och symmetrisk.
 7. Ta bort trimmade grenar: Ta bort de trimmade grenarna från häcken och släng dem i en komposthög eller använd dem som kompost.

Vad är det för fördelar med att ha en välskött häck?

Häckar är en utmärkt form av trädgårdsgrönska som kan tillföra mycket till en trädgård. Här är några fördelar med att ha en välskött häck:

 1. Skyddar mot vinden: En häck kan fungera som ett effektivt skydd mot vinden, särskilt i områden med starka vindar.
 2. Ger privatsfär: Häckar kan fungera som en form av naturlig skiljevägg och kan ge din trädgård en känsla av privatsfär.
 3. Ger ljudisolering: Häckar kan också hjälpa till att dämpa ljudet från vägar och grannar, vilket kan göra trädgården mer avkopplande och lugn.
 4. Ger liv och färg: En välskött häck kan också lägga till liv och färg till trädgården. Välj en häck med blommande växter för att ge trädgården en extra touch av färg.
 5. Skyddar mot insyn: En häck kan också fungera som ett effektivt skydd mot insyn från grannar och passerande.
 6. Ger habitat: Häckar kan också ge ett bra habitat för fåglar och andra vilda djur.

En välskött häck kan alltså ge många fördelar för din trädgård, så det kan definitivt löna sig att ta hand om den.