Hoppa till innehåll
Hem » Gräsklippning – Hur man får en snygg gräsmatta

Gräsklippning – Hur man får en snygg gräsmatta

En fin gräsmatta kräver regelbunden skötsel och vård. Här är några saker som kan hjälpa dig att få en snygg och fin gräsmatta:

 1. Gör en grundlig vårstädning: Rake upp löv och annat ogräs som kan ha samlats på gräsmattan under vintern.
 2. Klipp gräset regelbundet: Klipp gräset när det har vuxit till en längd på cirka 6-8 cm. Det är viktigt att inte klippa för kort, eftersom det kan skada gräset.
 3. Få rätt mängd vatten: Gräsmattan behöver regelbunden vattning, men det är viktigt att inte övervattna den. Testa jorden med en sticka eller trädgårdstång för att se om den behöver vattnas.
 4. Gödsla gräsmattan: Använd en lämplig gödsel för att hålla gräset starkt och friskt. Gödsla en gång per månad under växtsäsongen.
 5. Ta bort ogräs: Plocka bort ogräs regelbundet för att hålla gräsmattan fri från ogräs.
 6. Reparera eventuella skador: Om du har fläckar eller skador på gräsmattan, kan du fylla i dem med nytt gräsfrö eller lägga till lite jord för att hålla gräsmattan jämn.
 7. Använd en gräsklippare med mulchingfunktion: Mulchingfunktionen hjälper till att hålla gräset fuktigt och ger näring till gräsmattan när du klipper gräset.

Man får inte heller glömma bort att lufta sin gräsmatta.

Luftning av gräsmattan är viktigt för att hålla den sund och vacker. Det hjälper till att öka luftcirkulationen och fuktigheten i jorden, vilket kan förbättra gräsets tillväxt och motståndskraft mot sjukdomar. Här är hur du kan lufta gräsmattan:

 1. Välj rätt verktyg: Du kan använda en luftare, en harv eller en vertikalskärare för att lufta gräsmattan.
 2. Gör hål i gräsmattan: Gå över gräsmattan med verktyget och gör hål i den på regelbundna avstånd.
 3. Gör hålen tillräckligt djupa: Var noga med att göra hålen tillräckligt djupa, men undvik att skada gräsets rötter.
 4. Sprid ut gödsel eller kompost: När hålen är gjorda, kan du sprida ut gödsel eller kompost över gräsmattan. Detta ger näring till gräset och hjälper det att växa starkt och friskt.
 5. Vattna gräsmattan: Efter luftningen är det viktigt att vattna gräsmattan för att hjälpa gödseln eller komposten att tränga ner i jorden.

Luftning av gräsmattan bör göras en gång per år, men det kan variera beroende på gräsmattans tillstånd och väderförhållanden. Det kan också vara en bra idé att lufta gräsmattan efter att du har klippt den, eftersom det hjälper till att avlägsna klippt gräs och ogräs och ger gräsmattan en chans att få luft och näring.