Hoppa till innehåll
Hem » Beskära träd – Hur gör man det?

Beskära träd – Hur gör man det?

Beskärning av träd är viktigt för att hålla träden friska, starka och vackra. Här är en beskrivning av hur man beskär ett träd:

  1. Välj rätt verktyg: Du behöver en bra såg eller en elektrisk beskärningsmaskin för att beskära träd. Se till att verktygen är väl vassa och rena för att få en bra beskärning.
  2. Välj rätt tid: Beroende på vilken sorts träd du har, kan det vara lämpligt att beskära det på olika tider på året. För träd som blommar på våren, som t ex päron och äpple, bör du beskära dem strax efter blomningen. För träd som blommar på hösten, som t ex lönn och ek, bör du beskära dem i början av sommaren.
  3. Ta bort döda och skadade grenar: Ta bort alla döda, skadade eller sjuka grenar från trädet. Dessa kan vara en möjlig inbjudan för sjukdomar och skadedjur att angripa trädet.
  4. Forma trädet: Använd beskärningsverktyget för att forma trädet till önskad form. Se till att du håller en jämn linje och undvik att ta bort för mycket ved på en gång, eftersom det kan skada trädet.
  5. Ta bort långa grenar: Ta bort alla långa och ojämna grenar för att ge trädet en mer jämn form.
  6. Balansera trädet: Se till att trädet har en jämn fördelning av ved på båda sidor. Det hjälper till att balansera trädet och förhindrar att det välter.
  7. Ta bort trimmade grenar: Ta bort de trimmade grenarna från trädet och släng dem i en komposthög eller använd dem som kompost.

Beskärning av träd kräver lite erfarenhet och omtanke, men med lite praktik kan du lära dig att beskära träd på ett effektivt och säkert sätt.